Lightroom är ett av Adobes populära bildredigeringsprogram. Samma kreatör ligger också bakom Photoshop. Jag tycker mycket om att arbeta i bildredigeringsverktyget och ska därför skriva några rader om det här.

Hur bra ett foto än blir redan från början finns det oftast utrymme för förbättring. Det är här Lightroom bokstavligen kommer in i bilden. Tack vare verktyget kan du enkelt finjustera detaljerna, antingen genom att använda automatisk redigering eller att göra liret själv.

Redigera exponering, vitbalans och skuggor

Exponera gör du hela tiden när du fotar, ibland blir det och ibland mindre bra. Med ett fotoredigeringsprogram som Lightroom kan du alltid justera exponeringen i efterhand. Vill du göra motivet ljusare eller mörkare?

Även vitbalansen har med ljuset att göra. Man kan säga att kameran återger ljuset på ett trovärdigt sätt, dessvärre så trovärdigt att fotot faller platt. Genom att justera vitbalansen med en av Lightroom-funktionerna kan du exempelvis korrigera bort ett blått eller gult sken.

Skuggor kan också bättras på eller tonas ner, beroende på vad bilden behöver för att se ännu snyggare ut. Glöm inte heller bort att använda funktionen för att sudda ut partiklar av olika slag. Allt detta är blott ett knapptryck bort i bildredigeringsprogrammet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *