Makrofoto eller macrofoto är en typ av fotografering som gör att små föremål blir stora framför linsen. För att över huvud taget få till detta perspektiv bör du använda ett makroobjektiv, även stavat macroobjektiv.

När du väl har monterat objektivet på systemkameran och tar dig en titt genom det uppenbarar sig en ny värld för dig. Det här är en värld där blommornas magi visar sig, om du ska fota blommor är det därför ett makroobjektiv du främst bör använda.

Vad innebär makrofoto?

Enkelt förklarat innebär makrofoto att föremålet du fotograferar får skala 1:1, eller en verklighetstrogen storlek. När du fotograferar blommor – även pyttesmå blommor – fyller de därmed hela bilden.

Traditionellt sett är det just 1:1-skalan som förknippas med makro. Men numera har makrofotograferingen tagit andra konstnärliga riktningar.

Förutom en verklighetstrogen storlek kan du med hjälp av objektivfunktionerna få till den där underbart fina, suddiga och skimrande bakgrunden. Det är inte så svårt att fånga naturens mystik när du använder ett sådant här objektiv.

Vilket makroobjektiv är bäst?

Det finns enkla 1:1-objektiv, de kan dock vara väldigt statiska. Både Canon och Nikon har 105 mm-objektiv som är betydligt flexiblare. Med ett av objektiven kommer du riktigt nära blomstren. Det är helt otroligt hur fint du kan fånga insekterna på blommorna med 105:an.

Av alla mina kameraobjektiv är 105:an det jag använder mest. Jag fotar inte bara blommor med det, tvärtom använder jag det också för att fotografera mina pyssel och för att ta porträttbilder.

En av funktionerna jag verkligen uppskattar med makroobjektivet är att det automatiskt fokuserar på blomman. I kombinationen med A-läget på kameran gör det att jag kan ta bilden snabbt, vilket kan vara nödvändigt när man ska fånga insekter på bild.

Hur tar man ett blomfoto?

Det finns många sätt att ta ett blomfoto, även med hjälp av ett makroobjektiv. Många fotograferar blomman uppifrån för att få med såväl kronbladen som mitten.

Personligen gillar att jag att fota blomstren från sidan, gärna i ögonhöjd. Om det behövs lägger jag mig till och med raklång på marken för att få med allt, en vinkel som potentiellt fångar ljusskimret i bakgrunden. Prova!

En cool sak med makrofotografering är att du kan ta extrema närbilder av blommans olika delar. Kronbladen, pistillerna samt ståndarna kan bli rejält zoomade och utgöra ett grafiskt motiv att hänga på väggen.

Av erfarenhet blir världen aldrig riktigt densamma efter att man börjat med makrofoto, så häftigt är det när de små, små blommorna blir gigantiska framför ögonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *