För den oinvigde kan det synas ganska enkelt att ta bra foton. Varje mobiltelefon kommer med redigeringsprogram och filter, och inställningarna på ”vanliga” kameror gör det allt enklare att lyckas med färg, ljus och kontrast.

Visst, det går att ta massor av fina bilder utan att ha gått fotoskola men genom att lära dig konsten lite mer på djupet kommer du upptäcka hur mycket det finns att göra. En aspekt som inga filter i världen kan hjälpa dig med är vinkeln. Här tar vi en titt på hur olika vinklar kan ge otroligt olika resultat när du fotograferar skor, och förhoppningsvis kan du anamma samma tips och trix när du ska fota annat.

Testa olika modeller

Som du redan vet passar olika skor till olika kläder, miljöer och årstider. Visst kan du fota ett par flip-flops i snön, eller vinterboots på stranden, men det kommer knappast få konsumenten att vilja köpa dem. Det kan funka om du vill ta konstnärliga eller roliga bilder, men kommersiellt kommer det knappast att passa. Välj därför alltid miljöer och bakgrunder som känns inspirerande och som får betraktaren att vilja gå i de där skorna precis där de visas.

Efter att du valt vilka skor du vill fotografera är det dags att prova olika vinklar. Precis som människor ser olika bra ut i olika vinklar kan du göra skorna rättvisa – eller inte – med de kameraperspektiv du väljer. Ett par högklackade skor kommer exempelvis inte till sin fulla rätt om du fotar dem rakt framifrån utan kommer bara se ut som ett par tåspetsar. Just därför är det vanligt att fota stilettskor och liknande skodon från sidan och/eller bakifrån. Trainers gör sig däremot bättre lite snett ovanifrån eftersom de ofta har många detaljer som färger och snörning som konsumenten är intresserad av att se.

Ta passande actionbilder

Beroende på vilken slags sko du valt att fota kan du ge dina bilder extra rörelse genom att sätta dem i en passande kontext. Du kanske vill fota dansskor eller åtminstone festskor som kan vara kul att dansa i? Välj gärna ett dansande par och ta ”rörliga” bilder som ger skorna intrycket av att alla som bär dem kommer se eleganta ut. Ska du fota sportskor så är väl inget mer inspirerande för en fitness-människa än att se skor i full fart?

Var inte heller rädd för att ta bilder i lite ”oväntade” vinklar eftersom det kan ge en kul effekt. Många skoaffärer som säljer sina produkter online väljer ofta att ha flera bilder tillgängliga på samma skor, vilket ger dig som fotograf extra friheter. Glöm dock inte att framhäva de mest säljande punkterna av skorna du fotar – är skorna extra breda kan du fota dem underifrån så att sulorna och bredden verkligen syns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *