För att få bra bilder när du fotograferar i mörker krävs lite kunskap. Det handlar egentligen inte om att fotografera i komplett mörker eftersom du alltid behöver ljus för att ta foton. Bilder tenderar att ge en illusion av att ha fotats i mörkare omständigheter än vad det egentligen var. Många fotograferar i skymningen när ljuset är svagt eller utnyttjar ljuskällor såsom gatljus. Oavsett vilket är det alltid spännande och roligt att fotografera i svagt ljus.

Mörkerfotografering

Foton som tas i mörker är vanligtvis stämningsfulla men som med all annan fotografering behöver du som fotograf prova dig fram. Testa och se vad som fungerar bäst med din utrustning och på det sätt som du fotograferar. Dina inställningar är väldigt viktiga för att lyckas och ett högt ISO-tal på exempelvis 1600 gör det möjligt för kortare slutartider, men ibland räcker det med ett ISO-tal på 400. Var beredd på att ett för högt ISO-tal vanligtvis ger brusiga bilder. Hur brusiga de blir beror mycket på vilken kamera du använder, så du behöver prova dig fram. Det samma gäller slutartid vilket innebär att du säkerligen kommer att behöva göra en del justeringar för att kunna fånga den rätta känslan i bilden. När du fotar utan stativ kan du behöva hålla ner exponeringstiden genom att välja en stor bländare. För att fånga rörelser bör slutartiden styra bländarvalet.

Använd billjus som ljuskälla

När allt är helt svart kan du behöva skapa en ljuskälla. Billjus kan vara en stor tillgång för fotografering när det är riktigt mörkt men extra billjus kan vara en fantastisk tillgång för både fotografer, arbetarfordon och för dig som bor på landet. Hos Nordeye finns ett mycket stort sortiment av extraljus och ljusramper till alla typer av fordon i olika prisklasser. Här kommer du att hitta allt från arbetsbelysning, extraljus, blinkers, innerbelysning, nummerskyltbelysning, bakljus och mycket mer. Nordeye erbjuder extraljus från välkända varumärken som BriodLights och NBB samt runda extralampor eller LED-ramper med varierande ljusstyrka, ljusbild samt lumen. Alla extraljus och ramper är av hög kvalitet och passar till de flesta bilmärken och arbetsfordon. Med LED extraljus från Nordeye kommer du att kunna lysa upp med flera tusen lumen som både förlänger och breddar den normala ljusbilden.

Manuell skärpa och vitbalans

När du fotar i mörker är det fördelaktigt att använda manuell skärpa. Kameran har vanligtvis svårt att kunna ställa in skärpan automatiskt under mörka förhållanden. När det verkar finnas tillräckligt med ljus för kameran kan du prova att trycka ner din avtryckare halvväs för autofokus för att sedan försiktigt (så att du inte rubbar skärpan) ställa om till ett manuellt fokus. Bäst är dock att köra manuellt från början. Det är bättre att fotografera i raw eftersom det ger dig möjlighet att i efterhand justera vitbalansen, vilket är en fördel. Om du fotar i jpeg bör du vara medveten om att en automatisk vitbalans inte brukar vara särskilt lyckad eftersom fotona tenderar att bli orangeröda. Använd inte blixt eftersom det ger längre exponeringstid som kommer att ge rörelseoskärpa. Det är rekommenderat att använda stativ vid fotografering i mörker men det går givetvis även bra att hålla kameran i handen när du fotograferar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *